Kiosztás 2020

2020-ban is a tavasz folyamán lesznek a kiosztások országszerte

Kiosztás 2019

Lezárult.

Kedves Adományozóink!

Hálásan köszönjük az összefogásotokat, melynek eredményeként országszerte közel 10.000 adomány táska gyűlt össze! Az adományok átadásáról folyamatosan beszámolunk nektek. Terveink szerint május végéig minden táska eljut a rászoruló nőkhöz, lányokhoz. Kövessétek oldalunkon a fejleményeket! Fontos azt is kiemelni, hogy az összegyűlt adományokkal együtt a #nemluxutáska kampánynak köszönhetően a női szegénység (és ezen belül a menstruációs szegénység) témája a közbeszéd tárgyává vált. Megosztásaitoknak, kommentjeiteknek és egymásért tett lépéseiteknek hála, eddig nem tapasztalt mértékben terjed a téma. A #nemluxustáska első kampányának ugyan már vége, de a mi adománygyűjtésünk mellett mások is kedvet kaptak hozzá, és országszerte egymást követik a hasonló profilú céges és civil gyűjtések. Legyetek nagyon büszkék magatokra, mi nagyon büszkék vagyunk rátok! Összefogtunk, és megdöntöttünk egy több évszázados tabut!

Az alábbiak tartalma folyamatosan frissül, így kérünk titeket, rendszeresen olvassátok az országos adományátadások fejleményeit!

Budapest:

Budapesten több intézményben volt már adományosztás. A Menedékház Alapítvány nőnap alkalmával lepte meg adományaitokkal a hozzájuk járó nőket, tőlük is hamarosan részletesebb beszámolót kapunk!

A Máltai Szeretetszolgálat Utcai Gondozó szolgálata is adott át táskákat az általuk segített nőknek. A szolgálat munkatársai közterületeken, elhagyatott külterületeken kutatja fel a rászoruló embereket és segíti mindennapi életüket. Az élménybeszámolók alapján hajléktalan hölgytársaink is éppen úgy örülnek egy -egy női csecsebecsének, apróságnak, mint bármelyik más nő! Sőt, éppen ami a gyűjtésünk fő célja volt, számunkra hétköznapi – nem luxus termékekkel- egy kicsit az ő napjaik is könnyebbek lettek. Adományaitoknak köszönhetően volt olyan hölgy, aki a nappali melegedőbe térve egy forró zuhanyt tudott venni, immáron illatos szappannal és tusfürdővel!

Február 10-én délután a Miklós utcában osztottunk adományokat. Alig hittük el, 280 (!!!) adománycsomagot tudtunk átadni a hölgyeknek. Ez nagyon magas szám, ugyanis a női szegénység a szegénység egyik legrejtettebb formája, egyik legszemérmesebb és legszomorúbb és legméltóságteljesebb arca. Helyzetüket leginkább a nők szégyellik, sok hölgytársunkról látszólag nem mondanánk meg, milyen a valós helyzete. Nektek köszönhetően egyre több nő tudja megőrizni méltóságát a nyomor legmélyebb és legnehezebb napjaiban is. Már délelőtt 11-től állt a sor az intézmény előtt! Örömünkre szolgált, hogy ennyi adományt tudtunk kiosztani, azonban nagyon fájt látni ezt a sok nehéz sorsot, megfáradt hölgyet. Volt, aki hosszú percekig csak leste a táskákat, és az igazira várt, volt, aki már konkrét elképzeléssel érkezett, tudta előre, hogy nagy fekete válltáskát szeretne, vagy éppen praktikus hátizsákot. Nektek hála, mindenki vágyát valóra tudtuk váltani! És képzeljétek el! Volt olyan adományozott is, nem is egy, aki miután átnézte a táska tartalmát, egy- egy krémet-hajgumit visszahozott, hogy olyan sorstársuknak jusson, aki inkább használná, vagy hosszú hajú. Minket, nőket gyakran ér a vád, hogy képtelenek vagyunk összefogni, bezzeg a híres férfi szolidaritás… Hát, kérem szépen, azon túl, hogy mi nem hiszünk az általánosításokban, ez az állítás most bizonyíthatóan megdőlt! Élethelyzettől, kortól függetlenül, országszerte összefogtunk egymásért!

 

Ózd:

Ózdon bár gyűjtés nem volt, azonban a Máltai Szeretetszolgálat „Dobban a szív” egészségügyi és sport programjának rendezvényén a hölgyeket nemcsak szűrővizsgálatok és különleges sportlehetőségek várják, de az általatok összeállított táskák is. A program további helyszínein is lesz még osztás a későbbiekben. Az ózdi eseményről is írunk még a közeljövőben!

Békéscsaba:

Itt is szép számmal gyűlt össze adomány, nagyon köszönjük nektek, békéscsabai lányok! A Körös-Motoros, igencsak vagány egyesület a helyi máltai csoporttal karöltve juttatta el az adományokat a térség rászorulóihoz!

Siófok:

A helyi máltai intézmény vezetője Siófokon a védőnői szolgálat segítségével osztotta ki az adományokat. Különösen szívmelengető, hogy egy helyi kismamadivat üzletben volt a gyűjtés, és döntő részben az adományozottak is helyi kisgyermekes édesanyák lettek!

Eger:

Az egri nők dinamizmusa és odaadása évszázados hírű, nem is érheti most sem szó a ház elejét! Adományaitokból jutott a Hajléktalanok Gondozóházába, az Érted Agria Alapítványhoz, egy helyi családok átmeneti otthonába is, illetve a helyi szinten még felmerülő igényeket a máltaiak helyi önkéntes csoportja igyekszik kiszolgálni.    

Szeged:
Szegeden csodálatos és szuperhatékony gyűjtőpontunk volt. Nagy szükség is van a régióban az adományaitokra! A Máltaiak helyi intézményeiben így már osztottak Nőnap alkalmából, illetve lesz majd egy nagy nyilvános osztás március 20-án, amire leutazunk, és amin személyesen mi is osztunk, így részletesen is be tudunk majd számolni róla!

Hajdúszoboszló-Debrecen-Nyíregyháza:

Mind-mind külön fantasztikus gyűjtőpontjaink voltak, mindhárom város lakói beleadtak mindent a gyűjtésbe. Hogy miért számolunk be róluk egyben? Ugyanis ebben a régióban szinte kizárólag minden adomány átadása, csendben, diszkréten zajlott le, és a jövőben is így fog egy kedves máltai szakember koordinálásával. Országunk egyik legszegényebb területéről van szó, ahol rengeteg rászoruló embertársunkat érint a nyomor. Ezért is csodálatos, hogy még ebben a rendkívül nehéz helyzetben lévő régióban is ennyi adomány gyűlt össze, önfeláldozásotokért a rászoruló emberek nevében is rendkívül hálásak vagyunk! A régióban oszt a máltaiak nyíregyházi, a gacsályi, debreceni és balmazújvárosi önkéntes csoportja. Jutott adomány a Szeretetszolgálat Gondviselés házába, ahol fogyatékkal élő embereket gondoznak és más alapszolgáltatásokat is nyújtanak a rászoruló embereknek. A térségben még egy családok átmeneti otthonába is jutott táska, az előbb említett okokból erről többet nem írhatunk.

Székesfehérvár:

Le a kalappal előttetek, fehérvári hölgyek! Országos rekordot értetek el! Olyannyira szuperek vagytok, hogy a helyi krízisközpont raktárát kétszer (!!!) is meg tudtuk tölteni adományaitokkal, nektek hála Kisbérre is jutottak adományok bőven, sőt, még Veszprémbe is! Felmerülhet a kérdés, hogy többször is kaphat így valaki az adományokból… Nos, nézzünk nagyon-nagyon mélyen magunkba! Mi sem évi egy sampont- dezodort- szappant használunk, sőt! Ez a segítség akkor igazán hatékony, akkor ér el hosszú távú célokat, amennyiben az fenntartható, a rászorulók rendszeresen, vagy legalábbis többször is tudnak rá számítani. Nektek, fehérvári Csodanőknek köszönhetően, nagyon sok rászoruló hölgytársunknak egy jó ideig kicsit könnyebbek lesznek a hétköznapok! A hajléktalanszállón kívül oszt még adományt a helyi máltai önkéntes csoport, és a máltai támogató szolgálat is.

BiatorbágyPáty:

A biatorbágyi gyűjtésből származó adományok szintén több helyre kerültek, nem hiába mondják, hogy ezek a jógás csajok menők! Bár, ha azt nézem, mennyi batyut gyűjtöttek össze, biztos vagyok benne, hogy nem minden adományozó jógázik rendszeresen, akkora jógastúdió a világon nem létezik… De egy biztos, a jógás csajok, és közvetlen környezetük biztosan nagyon kiegyensúlyozott életet élnek, melynek része mások megsegítése is! Kapaszkodjatok meg! Jutott az adományokból a pátyi és perbáli családsegítőbe, a nagykovácsi, perbáli, zsámbéki, pátyi, telki támogatószolgálatba, a máltaiak Befogadás Házába, és szintén a máltaiak pátyi kerámia műhelyébe is, ahol fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű fiatalok végeznek értékteremtő munkát! Ezen kívül a kiosztásban segédkezett még a helyi szociális étkeztetést biztosító szolgálat is. Ha megállunk egy percre, és átérezzük, hogy a biatorbágyi összefogásnak köszönhetően jutott a környékbeli nehéz helyzetben élő családoknak, időseknek, fiataloknak és fogyatékkal élőknek is adomány… Remélem most ti is velünk ünnepeltek! Ennél a gyűjtésnél azonban van még egy olyan csoport, akiknek tudtatok segíteni, ugyanis az adományozottak között egy anyaotthon lakói is vannak. Az anyaotthonokról fontos tudni, hogy helyük nem nyilvános, lakói talán a legkiszolgáltatottabb helyzetben élő hölgytársaink, így azt sem árulhatjuk el, hogy a Biatorbágyon összegyűjtött táskák pontosan hova érkeztek. A gyűjtés során többször említettük, hogy a nyilvános átadások mellett lesznek csendes, „titkos” kiosztásaink is. Tulajdonképpen a az adományátadások nagy része ide tartozik… Ugyanis, az anyaotthonokban, családok átmeneti otthonaiban élő hölgyek és gyermekeik menekülnek. Menekülnek korábbi életük elől, az őket korábban bántalmazó környezetük elől. Belegondolni is rendkívül fájdalmas, hogy hány hölgytársunk él ilyen helyzetben!

Veszprém:

Veszprémben is szép számmal gyűlt össze adomány! A táskákat nőnap alkalmából osztottuk ki, személyesen. Tudtunk vinni az ajándék táskákból egy anyaotthonba és családok átmeneti otthonába, a máltaiak nappali melegedőjébe, átmeneti szállására, lábadozójába, és a helyi Jelenlét program helyszínére. Hogy mik is ezek a helyszínek? Az utcai gondozó szolgálatról már korábban írtunk, de röviden úgy képzeljétek el, hogy kedves egyenruhás szociális munkások éjjel és nappal váltott műszakban folyamatosan az utcán vannak, autójuk meg van pakolva adományokkal, gyógyszerekkel és gyógyászati segédeszközökkel. A rászorulókat közvetlenül keresik fel, a közterületeken töltött mindennapjaikat segítik, illetve ösztönzik őket arra, kiváltképpen télen, a krízis időszakban, hogy vonuljanak be a szállókra, átmeneti szállásokra. De milyen szállások vannak? Léteznek az úgynevezett nappali melegedők, ahol általában tisztálkodni, tv-t nézni, mosni, főzni tudnak az oda betérők. Nem csupán a hajléktalanok élnek a lehetőséggel, sokaknak ugyanis hiába van fedél a fejük fölött, de arra már nincs lehetőségük, hogy a csapból meleg víz folyjék, hogy a gáz be legyen vezetve a főzéshez, hogy ruháikat mosógépben mossák, majd szárítógépben szárítsák. A melegedők ebben nyújtanak segítséget, illetve gyakran a hozzájuk betérőknek szociális tanácsokkal és szolgáltatásokkal is tudnak segíteni. Éjjelre az éjjeli menedékek – fapadok – és a magasabb szolgáltatást nyújtó átmeneti szállások oltalmazzák a rászorulókat. Akinek pedig egészségügyi állapota miatt arra szüksége van, azt a lábadozókban látják el. Ezek az intézmények egymásra épülnek, és országos rendszert alkotnak. Erről már magabiztosan be tudnak számolni a veszprémi Smile nyelviskola önkéntesei is, ugyanis a gyűjtés mellett még a nőnapi osztáson is részt vettek öt (!!!) különböző helyszínen!  

               

Miskolc:

Miskolcon bár nem volt adománygyűjtés, de adományaitokból bőven jutott a borsodi megyeszékhelyre is, mert ott is nagyon nagy szükség van a hölgyeknek szánt ajándékokra. A Máltai Szeretetszolgálat Tüdőszűrő programjának egyik kolléganője így számolt be az adományosztásról:

„Február 6-tól 8-ig tartó, most már évente szokásosnak mondható miskolci körutunk idén annyiban különbözött az előzőektől, hogy amolyan baráti-kollegális segítségként magunkkal vittünk 300 db #nemluxustáskát, hogy a helyi máltai és nem máltai intézmények, programok között elosszuk.  Talpalatnyi hely sem maradt a buszon, az illemhelyiséget sem tudtuk használni útközben, mert mindent elleptek a megpakolt női táskák. Az első állomás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lyukóvölgyben működő Jelenlét programja volt. Miskolc-Lyukóvölgyben 3500 ember él a legnagyobb nyomorban, őket segíti a Szeretetszolgálat programja öt éve. A helyi közösségi ház udvarán szűrünk minden évben, nem túl magas részvételi számmal. Mivel az intézményi szabályozással szemben a szegregátumban élőknek nem kötelező a tüdőszűrő vizsgálat, nehéz magas részvételi arányt elérni, pedig legalább annyira fontos, mert az itt élők veszélyeztetettnek számítanak a tuberkulózis szempontjából is. Rossz lakáskörülményeik, a nem megfelelő táplálkozási szokások és lehetőségek, valamint a hiányos egészségügyi ellátás magas kockázatot jelent, ezért évek óta igyekszünk motivációs eszközökkel növelni a részvételi arányt. Volt már, hogy főztek a közösségi ház udvarán, de olyan is, hogy fát osztottak. Eddig azonban a női táskák jelentették a legnagyobb vonzerőt. Vittük a táskákat és a tüdőszűrés ideje alatt folyamatosan osztották a miskolci kollégák, így majdnem négyszeresére tudtuk emelni a részvételi arányt a megszokotthoz képest. Ezek után voltunk még két hajléktalan embereket ellátó intézményben, az egyik a Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja, a másik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hajléktalanok Átmeneti Szállása, így oda is el tudtak jutni a táskák. Örültünk, hogy részesei lehettünk ennek a projektnek, mert látszott, hogy az országnak ebben a szegényebb régiójában mekkora örömet szerzett az ajándék, ami itt igazi “luxusnak” számít. Ugyanakkor köszönettel is tartozunk, mert bár nem is számítottunk erre, de a mi munkánkat is segítette az akció.”